Blog

Buitenbeentjes en geluk: het verhaal van Manuel

‘Je hebt me een paar moeilijke dagen bezorgd Willem. Na de vorige workshop was ik echt een paar dagen van slag. Ja, ik heb wel gewoon doorgewerkt en niemand iets laten merken, maar toch….’

Lees meer...

Op naar een nieuwe moraliteit: een loopbaan als dief

Ja natuurlijk: je kunt ook een loopbaan opbouwen als dief. Wie heeft er niet een speelfilm gezien waarin een jongetje in de buurt wordt aangetrokken tot de bende van de wijk? En uitgroeide tot zware crimineel of capo. Ook in misdaadorganisaties valt heel wat te bereiken.

Lees meer...

Buitenkant en binnenkant

Anno (56): Op zoek naar de puzzelstukjes om van betekenis te zijn 

‘56? Joh, ik realiseer me ineens dat ik al 28 jaar bij deze werkgever werk’. Twee keer 28 jaar. Twee lange levensfases en nu op een nieuw punt in het leven. ‘Er moet nu echt wat gebeuren. Misschien Plan B’?

Lees meer...

Core business: de zoektocht naar ik

Loopbaanadviseurs en coaches besteden veel aandacht aan het zoeken naar de ware identiteit van de cliënt. Uit onderzoek blijkt ook dat er relatief veel aandacht wordt gegeven aan de vraag: wie ben ik? En minder aan ‘wat kan ik?’ of ‘wat is voor mij in mijn situatie haalbaar?’. Sommige vakgenoten gaan zo ver dat als je weet wat je diepste missie of purpose is, dat je dan je bestemming en betekenis hebt gevonden. Is het wel zinvol om zo uitgebreid bezig te zijn met de vraag ‘wie ben ik en wat is mijn missie?’

Lees meer...

Schaamte

Ik schrik. Ik lees in de NRC het artikel van 50-er José Rozenbroek Ik schaam me niet meer kapot. Ik dacht dat ik in een schuldcultuur leef, maar de schaamte overspoelt mij deze dagen. In De kracht van kwetsbaarheid van Brenee Brown (ik heb me er door heen geworsteld) staat schaamte centraal. Haar antwoord is kwetsbaarheid: durf te zijn wie je bent ook als je daarmee alleen komt te staan.

Lees meer...

René Gude: 10 Levenslessen

Ken je hem nog? René Gude, Denker des Vaderlands, de filosoof die in de jaren voor zijn dood in 2015 regelmatig op TV kwam en glashelder en duidelijk kon spreken over de zin van het leven en over levenskunst? Ik vond het geweldig om hem te horen spreken. Hij sprak uit wat ik wel dacht maar niet kon verwoorden.

Lees meer...

Hoe Sandra (53) al haar inspiratie verloor

Sandra is directeur van een regio (450 medewerkers) van een grote overheidsorganisatie. Ze heeft bijna 30 jaar met passie en precisie gewerkt en veel bereikt. Gepassioneerd bezig met haar missie, iets betekenen voor een bepaalde doelgroep in de samenleving, mensen met een probleem. Heel precies gezorgd dat ze haar zaken voor elkaar had.

Lees meer...

Levenslessen

Eerst het slechte nieuws. Het aantal zelfmoorden in Nederland is het hoogst in de leeftijdsfase van de vijftiger. In 2017 stierven 472 mensen tussen 50 en 60 jaar door zelfdoding. Dat op een totaal van 1917.

Lees meer...

Tips voor werkgeluk van 50-ers

Bekijk deze blog elke twee weken. Dan komt de volgende tip!!

Wie 50 jaar of iets ouder is heeft een halve eeuw geleefd. Een halve eeuw… wat klinkt dat lang, veel langer dan 50 jaar. Je bent 50 en je voelt je goed, geen vuiltje aan de lucht. Toch? Maar een halve eeuw, dat is imposant.

Lees meer...

64 jaar: will you still need me?

Soms doet mijn leeftijd me weinig. Vorig jaar was ik 63 en daar hield ik me helemaal niet mee bezig. Andere dingen aan mijn hoofd. Sinds begin dit jaar ben ik 64 en dat getal houdt me maar vast. Bijna elke dag gaat het liedje van de Beatles door me heen, When I’m Sixty-Four. ‘Will you still need me, will you still feed me, when I’m sixty-four’. Heb je me nog nodig als ik kaal ben, als ik ’s nachts te laat thuiskom? Wil je me dan nog?

Lees meer...

Wat de filosofen ons aanraden

Ik lees dat de directeur van de schouwburg in Amstelveen met pensioen gaat. 66 jaar, niets bijzonders toch? En natuurlijk de standaardvraag: wat ga je daarna doen? Zij antwoordt dat ze een jaar niks gaat doen en dan begint ze over de (19e -eeuwse) beroemde filosoof Schopenhauer. Ze zegt: ‘Schopenhauer zei: de eerste dertig jaar van je leven besteed je aan de boeken (ik zou nu zeggen aan leren), de volgende dertig jaar aan de samenleving en de derde dertig jaar moet je iets toevoegen. Maar wat?’

Die opmerking laat me niet los: na je 60e iets toevoegen? Dat is fascinerend. Hoe kun je na je 60e iets toevoegen. Hoe vind je dat?

Lees meer...

66 jaar en ik wil (nog) niet met pensioen

Deze week kwam ik het twee keer tegen. Medewerkers van 66 jaar die met pensioen moeten maar nog niet willen. Boeiend, wat zit daar achter?

Eerst de vrouw

Zij is 66 jaar geworden en moet van haar ministerie met functioneel leeftijdspensioen zodra ze de gerechtigde leeftijd van 66 jaar en 6 maanden heeft bereikt. Ze vindt het vreselijk. Waarom?

Lees meer...

‘Van wolken word ik rustig’

Hoe blijf je na je 60e levensjaar geïnspireerd, vitaal en aan het werk? Dat is de vraag in deze serie blogs. Met welke strategieën blijven mensen energiek, positief en productief?

Lees meer...

‘Er toe doen’ en toch met vroegpensioen

Het verhaal van Luuk (64)

Hoe lang moet jij nog? Veel zestigers kennen die vraag. Sommigen tellen de dagen af. Want het is belangrijk vol te houden tot je pensioengerechtigde leeftijd, denken velen. In de laatste jaren bouw je het meeste pensioen op en vroegpensioen nemen is heel kostbaar.

Lees meer...

Slimme Jan van 63

Jan is 63 en heeft bijna 40 jaar voor een onderzoeksbureau gewerkt. Hij is heel geïnspireerd over een deel van zijn werk, de projecten in een innovatief gebied. Als onderzoeker is hij gewend veel te denken. Dus heeft hij ook veel nagedacht over het beëindigen van zijn loopbaan. Hij heeft uitgerekend dat hij op zijn 65e verjaardag zou kunnen stoppen.

Lees meer...

64 jaar en naar een opleiding

Ik ben net 64 jaar en dat voelt raar. 63 jaar was oké, maar 64, nee dat voelt niet lekker. Mijn vader ging met pensioen op zijn 64e. Dus zo oud ben ik nu, hmmm.

Lees meer...

Tips voor slimme zestigers

Ken je die briljante uitspraak van Loesje? ‘Oud worden is eigenlijk best innovatief’. Prachtig. Misschien is jezelf opnieuw uitvinden net iets te veel gevraagd. Maar slim bezig zijn met hoe jij in deze tijd wilt leven en werken…dat kan geen kwaad.

Lees meer...