50+……en dan?

Buitenbeentjes en geluk: het verhaal van Manuel

‘Je hebt me een paar moeilijke dagen bezorgd Willem. Na de vorige workshop was ik echt een paar dagen van slag. Ja, ik heb wel gewoon doorgewerkt en niemand iets laten merken, maar toch….’

Lees meer...

Op naar een nieuwe moraliteit: een loopbaan als dief

Ja natuurlijk: je kunt ook een loopbaan opbouwen als dief. Wie heeft er niet een speelfilm gezien waarin een jongetje in de buurt wordt aangetrokken tot de bende van de wijk? En uitgroeide tot zware crimineel of capo. Ook in misdaadorganisaties valt heel wat te bereiken.

Lees meer...

Buitenkant en binnenkant

Anno (56): Op zoek naar de puzzelstukjes om van betekenis te zijn 

‘56? Joh, ik realiseer me ineens dat ik al 28 jaar bij deze werkgever werk’. Twee keer 28 jaar. Twee lange levensfases en nu op een nieuw punt in het leven. ‘Er moet nu echt wat gebeuren. Misschien Plan B’?

Lees meer...

Core business: de zoektocht naar ik

Loopbaanadviseurs en coaches besteden veel aandacht aan het zoeken naar de ware identiteit van de cliënt. Uit onderzoek blijkt ook dat er relatief veel aandacht wordt gegeven aan de vraag: wie ben ik? En minder aan ‘wat kan ik?’ of ‘wat is voor mij in mijn situatie haalbaar?’. Sommige vakgenoten gaan zo ver dat als je weet wat je diepste missie of purpose is, dat je dan je bestemming en betekenis hebt gevonden. Is het wel zinvol om zo uitgebreid bezig te zijn met de vraag ‘wie ben ik en wat is mijn missie?’

Lees meer...

Schaamte

Ik schrik. Ik lees in de NRC het artikel van 50-er José Rozenbroek Ik schaam me niet meer kapot. Ik dacht dat ik in een schuldcultuur leef, maar de schaamte overspoelt mij deze dagen. In De kracht van kwetsbaarheid van Brenee Brown (ik heb me er door heen geworsteld) staat schaamte centraal. Haar antwoord is kwetsbaarheid: durf te zijn wie je bent ook als je daarmee alleen komt te staan.

Lees meer...

René Gude: 10 Levenslessen

Ken je hem nog? René Gude, Denker des Vaderlands, de filosoof die in de jaren voor zijn dood in 2015 regelmatig op TV kwam en glashelder en duidelijk kon spreken over de zin van het leven en over levenskunst? Ik vond het geweldig om hem te horen spreken. Hij sprak uit wat ik wel dacht maar niet kon verwoorden.

Lees meer...

Hoe Sandra (53) al haar inspiratie verloor

Sandra is directeur van een regio (450 medewerkers) van een grote overheidsorganisatie. Ze heeft bijna 30 jaar met passie en precisie gewerkt en veel bereikt. Gepassioneerd bezig met haar missie, iets betekenen voor een bepaalde doelgroep in de samenleving, mensen met een probleem. Heel precies gezorgd dat ze haar zaken voor elkaar had.

Lees meer...