Levenslessen

Eerst het slechte nieuws. Het aantal zelfmoorden in Nederland is het hoogst in de leeftijdsfase van de vijftiger. In 2017 stierven 472 mensen tussen 50 en 60 jaar door zelfdoding. Dat op een totaal van 1917.

zonsondergang aangepastOp de tweede plaats komen de veertigers met een aantal van 357. Het aantal zelfdodingen onder jongeren (10 tot 20 jaar: 81 en jongvolwassenen (20 tot 30 jaar: 195) neemt wel toe maar is in absolute aantallen veel lager. De cijfers komen van het CBS.

Hoe komt het dat zo veel vijftigers een einde aan hun leven maken? Een aanzienlijk deel van hen is bovendien hoogopgeleid en heeft een goede baan en vaak een goed sociaal leven op gebouwd.

Wakker liggen in Frankrijk

En dan het goede nieuws. Toen ik 54 was, was ik in de zomer op vakantie in Frankrijk. Door omstandigheden kon ik heel slecht slapen. Elke morgen rond vier uur, soms half vijf, werd ik wakker en kon geen oog meer dicht doen.

Je kunt dan drie dingen doen. Boos worden op jezelf of de ander; uit bed gaan en een glaasje melk opwarmen en hopen dat je tot rust komt; of gaan nadenken over het leven. Ik koos intuïtief voor het laatste. Wat heeft mijn leven mij geleerd? Wat zijn mijn tien geboden?

In een toestand van halfslaap, sluimerend en wakker, kwamen allerlei mooie gedachten in mij op. Dat alleen al maakte mij blij. Ik was in een staat van grote helderheid. Maar als ik dan rond 8 uur opstond en mijn hersens weer rationeler gingen functioneren, kon ik mij de inzichten niet herinneren. Dus moest ik de volgende nacht weer proberen de levenslessen in mij op te roepen en ze dan vast te houden. Dat lukte geleidelijk.

Superpositief

En zo maakte ik iets geweldigs mee. Ik zette slapeloosheid om in intuïtief en creatief denken en kreeg mooie inzichten. Een beetje zoals je ’s morgens onder de douche ook ineens de oplossing voor een vraag of 

probleem in je op voelt komen. En ik maakte mijn tien levenslessen. Wat heeft mijn leven mij geleerd? Van simpel: alles in het leven is tijdelijk, dus maak je niet al te druk om het nu, tot : je kunt uiteindelijk in elke situatie kiezen voor liefdevol of vriendelijk.

Ik was trots op mijn levenslessen en ontdekte dat wanneer ik hierover vertelde tegen anderen in privé en werk, dat ik de ander inspireerde. Ik had een methodiek ontwikkeld voor loopbaancoaching van 50+-ers die persoonlijk en inspirerend was en diepgang had. Ik was driedubbel blij.

Naarmate ik zelf ouder wordt houden de vragen: hoe blijf ik geïnspireerd en hoe blijf ik inspirerend? mij steeds meer bezig. Het heeft mij de overtuiging en levensles gebracht dat ik en ook anderen in deze levensfase ons moeten focussen op de eigen identiteit en authenticiteit, heel dicht bij jezelf blijven. Dat houdt je energie en inspiratie vast.

Maar ja, hoe begin je daar mee?

Tip 3

Neem tijd voor jezelf en zorg dat je alleen bent. Maak een lange wandeling of doe ontspanningsoefeningen of kijk naar de sterren. Zoek een vorm die rust geeft en vraag je dan af wat jouw leven jou geleerd heeft. Waar ben jij van overtuigd? Waar geloof jij in?

En schrijf het dan op. Zodra je de eerste levensles hebt gevonden zul je merken dat er meer komen. Neem de tijd.