Schaamte

Ik schrik. Ik lees in de NRC het artikel van 50-er José Rozenbroek Ik schaam me niet meer kapot. Ik dacht dat ik in een schuldcultuur leef, maar de schaamte overspoelt mij deze dagen. In De kracht van kwetsbaarheid van Brenee Brown (ik heb me er door heen geworsteld) staat schaamte centraal. Haar antwoord is kwetsbaarheid: durf te zijn wie je bent ook als je daarmee alleen komt te staan.

José Rozenbroek beschrijft de schaamte van de ouder wordende vrouw. ‘Wie oplet en er gevoelig voor is, ziet overal om zich heen onomstotelijk bewijsmateriaal. Ouder worden blijkt een beschamende vertoning voor vrouwen… Sneller dan mannen raken ze over hun houdbaarheidsdatum heen… je kunt nog zo je best doen er iets van te maken, maar denk maar niet dat iemand jou nog ziet staan. Nou ja, hooguit een sukkel….’.

Eieren

Pffft!

Mijn energie lekt weg bij al deze woorden. Rozenbroek: ‘Niets is treuriger dan een ouder wordende vrouw die zich vergeefs vastklampt aan de schoonheid van de jeugd’. Ja, dat klopt: niets is treuriger dan een man van 60 die erg zijn best doet een jonge partner te vinden. Een kennis van mij (45) die meer wilde weten over de jongere generatie ging in het weekend naar cafés om in gesprek te komen. Na een paar keer voelde hij zich een sukkel, oud en niet serieus genomen. Op een cursus was ik recent de oudste deelnemer: toch wel een raar gevoel. Hoe zouden de anderen naar mij kijken?

Kom op zeg

Ik krijg de indruk dat er iets niet klopt. Gaat het hier nu om bij 50-ers? Nee dus. Het is inderdaad treurig als de eind 50-er salesman denkt dat hij kan werken als de 30-ers. Het is treurig als de eind 50-er man of vrouw probeert te blijven wat hij/zij vroeger was. Uiterlijk vooral. Ga zo door; goede basis voor burn out of depressie.

Vijftigers zijn prachtige mensen. Ze hebben het leven leren kennen, generaties meegemaakt, ups en downs gekend. Geleerd wie ze zijn geworden. Bijgestuurd waar nodig of omdat het niet anders kon.

Ze hebben littekens innerlijk en uiterlijk. Ze hebben geleefd, ze hebben het leven op hun gezicht. Dat is schoonheid.

Ga de schaamte aan

Ach schaamte blijft er altijd. Lach er maar om. Want het is niet het belangrijkste. ‘When we are ashamed, we can’t tell our stories. And stories are the foundation of our identity’. (Andrew Solomon). Gaaf!

Dus ga de schaamte aan. Overdenk en doorvoel wie je geworden bent en maak je verhaal opnieuw. Vertel het. Steeds weer. Dat is wie je bent, dat is jouw schoonheid. 50-ers blijven alleen interessant en geïnspireerd als ze dicht bij zichzelf zijn. Zet je leven op een rij en ontdek je unieke ik.  Je wordt er mooi van.