Tips voor werkgeluk van 50-ers

Bekijk deze blog elke twee weken. Dan komt de volgende tip!!

Wie 50 jaar of iets ouder is heeft een halve eeuw geleefd. Een halve eeuw… wat klinkt dat lang, veel langer dan 50 jaar. Je bent 50 en je voelt je goed, geen vuiltje aan de lucht. Toch? Maar een halve eeuw, dat is imposant.

Wijsheid

Vroeger vierden we dan dat je Abraham of Sara werd, een oude, wijze man of vrouw. Ik weet nog dat mijn vader 50 werd. Wat vond ik dat oud (ik was 13). Tegenwoordig ben je met 50 op de helft of net over de helft van je leven. Wie geen ernstige ziekte of ongeluk krijgt loopt een serieuze kans om 90 of ouder te worden. Maar wat moeten we met al die tijd, al die jaren?

Als je 50 bent moet je het leven begrijpen. Hè? Wat is dat nou? Het leven snappen betekent dat je aardig weet wie je bent:

  • Wie je bent in privéleven. Wat liefde en vriendschap voor je betekent. Hoe en met wie je wilt leven. Gezin of single, LAT of samen.
  • Wie je bent in werkleven. Hoe je vorm geeft aan je werk en doet wat goed bij je past. Weet waar je goed in bent. Je doet wat bij je talenten en persoonlijkheid past.
  • Weet wie je bent buiten privé en werk. Hoe je vorm geeft aan hobby’s, aan vrijwilligerswerk, sport, tuin, buurt, politiek, interesses en betrokkenheid bij de grote wereld. Of niet.

Geluk en zorgen: de bedreigingen

Vijftigers kennen ook zorgen en bedreigingen. Ik doe al 25 jaar wat ik doe, vind ik het nog leuk? Hoe houd ik het zinvol? Wil ik de rest van mijn leven verder met mijn relatie? Samen oud worden? Ik heb het nu wel gezien in mijn werk, het boek is uit, wat nu? Wat kan ik eigenlijk nog meer? Ik voel dat mijn energie minder wordt, hoe ga ik dit volhouden? Als het even moeilijk was gaf ik vroeger wat gas, dat kan ik nu niet meer. Ik voel een grote leegte van binnen, wat is er aan de hand? Het spannende is er wel een beetje van af…wat nu?

Wist je dat het grootste aantal zelfdodingen in Nederland onder 50-ers is?

Hoe houd je je leven zinvol, zeker als je nog 40 jaar voor de boeg hebt en al heel veel hebt gezien en meegemaakt?

Tip 1

Bedenk eens waar je het meest trots op bent in werk en privé. Trots ben je op iets dat je zelf tot stand hebt gebracht, dat jij hebt gemaakt, iets dat niemand je af kan pakken. En als je het weet, bedenk dan het tweede waar je trots op bent. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? En wat kun je dus goed?

En bespreek wat je hebt benoemd eens met je geliefde, vrienden en collega’s. Wedden dat je je goed gaat voelen over wat je hebt gerealiseerd?

Over twee weken volgt tip 2.

Wist je dat je een gratis loopbaanadvies 45+ kunt krijgen bij een loopbaanadviseur in de buurt. Misschien iets voor jou?