60+……en dan?

66 jaar en ik wil (nog) niet met pensioen

Deze week kwam ik het twee keer tegen. Medewerkers van 66 jaar die met pensioen moeten maar nog niet willen. Boeiend, wat zit daar achter?

Eerst de vrouw

Zij is 66 jaar geworden en moet van haar ministerie met functioneel leeftijdspensioen zodra ze de gerechtigde leeftijd van 66 jaar en 6 maanden heeft bereikt. Ze vindt het vreselijk. Waarom?

Haar loopbaan is anders dan anders. Ze is opgeleid tot verpleegkundige en werkte in die functie tot de geboorte van haar derde kind. Toen koos ze voor het moederschap. Kreeg nog een vierde kind. Toen ze 48 jaar was werd het tijd om weer aan haar loopbaan te gaan denken. Ze begon als assistent bij een HRM-afdeling, volgde cursussen op het gebied van Arbo en Kwaliteit en studeerde midden vijftig af als arbeidsdeskundige. Werkt ruim 10 jaar in die functie bij een ministerie. En groeit nog steeds.

Lees meer...

‘Van wolken word ik rustig’

Hoe blijf je na je 60e levensjaar geïnspireerd, vitaal en aan het werk? Dat is de vraag in deze serie blogs. Met welke strategieën blijven mensen energiek, positief en productief?

Lees meer...

‘Er toe doen’ en toch met vroegpensioen

Het verhaal van Luuk (64)

Hoe lang moet jij nog? Veel zestigers kennen die vraag. Sommigen tellen de dagen af. Want het is belangrijk vol te houden tot je pensioengerechtigde leeftijd, denken velen. In de laatste jaren bouw je het meeste pensioen op en vroegpensioen nemen is heel kostbaar.

Lees meer...

Slimme Jan van 63

Jan is 63 en heeft bijna 40 jaar voor een onderzoeksbureau gewerkt. Hij is heel geïnspireerd over een deel van zijn werk, de projecten in een innovatief gebied. Als onderzoeker is hij gewend veel te denken. Dus heeft hij ook veel nagedacht over het beëindigen van zijn loopbaan. Hij heeft uitgerekend dat hij op zijn 65e verjaardag zou kunnen stoppen.

Lees meer...

64 jaar en naar een opleiding

Ik ben net 64 jaar en dat voelt raar. 63 jaar was oké, maar 64, nee dat voelt niet lekker. Mijn vader ging met pensioen op zijn 64e. Dus zo oud ben ik nu, hmmm.

Lees meer...

Tips voor slimme zestigers

Ken je die briljante uitspraak van Loesje? ‘Oud worden is eigenlijk best innovatief’. Prachtig. Misschien is jezelf opnieuw uitvinden net iets te veel gevraagd. Maar slim bezig zijn met hoe jij in deze tijd wilt leven en werken…dat kan geen kwaad.

Lees meer...