60+……en dan?

64 jaar: will you still need me?

Soms doet mijn leeftijd me weinig. Vorig jaar was ik 63 en daar hield ik me helemaal niet mee bezig. Andere dingen aan mijn hoofd. Sinds begin dit jaar ben ik 64 en dat getal houdt me maar vast. Bijna elke dag gaat het liedje van de Beatles door me heen, When I’m Sixty-Four. ‘Will you still need me, will you still feed me, when I’m sixty-four’. Heb je me nog nodig als ik kaal ben, als ik ’s nachts te laat thuiskom? Wil je me dan nog?

Lees meer...

Wat de filosofen ons aanraden

Ik lees dat de directeur van de schouwburg in Amstelveen met pensioen gaat. 66 jaar, niets bijzonders toch? En natuurlijk de standaardvraag: wat ga je daarna doen? Zij antwoordt dat ze een jaar niks gaat doen en dan begint ze over de (19e -eeuwse) beroemde filosoof Schopenhauer. Ze zegt: ‘Schopenhauer zei: de eerste dertig jaar van je leven besteed je aan de boeken (ik zou nu zeggen aan leren), de volgende dertig jaar aan de samenleving en de derde dertig jaar moet je iets toevoegen. Maar wat?’

Die opmerking laat me niet los: na je 60e iets toevoegen? Dat is fascinerend. Hoe kun je na je 60e iets toevoegen. Hoe vind je dat?

Lees meer...

66 jaar en ik wil (nog) niet met pensioen

Deze week kwam ik het twee keer tegen. Medewerkers van 66 jaar die met pensioen moeten maar nog niet willen. Boeiend, wat zit daar achter?

Eerst de vrouw

Zij is 66 jaar geworden en moet van haar ministerie met functioneel leeftijdspensioen zodra ze de gerechtigde leeftijd van 66 jaar en 6 maanden heeft bereikt. Ze vindt het vreselijk. Waarom?

Lees meer...

‘Van wolken word ik rustig’

Hoe blijf je na je 60e levensjaar geïnspireerd, vitaal en aan het werk? Dat is de vraag in deze serie blogs. Met welke strategieën blijven mensen energiek, positief en productief?

Lees meer...

‘Er toe doen’ en toch met vroegpensioen

Het verhaal van Luuk (64)

Hoe lang moet jij nog? Veel zestigers kennen die vraag. Sommigen tellen de dagen af. Want het is belangrijk vol te houden tot je pensioengerechtigde leeftijd, denken velen. In de laatste jaren bouw je het meeste pensioen op en vroegpensioen nemen is heel kostbaar.

Lees meer...

Slimme Jan van 63

Jan is 63 en heeft bijna 40 jaar voor een onderzoeksbureau gewerkt. Hij is heel geïnspireerd over een deel van zijn werk, de projecten in een innovatief gebied. Als onderzoeker is hij gewend veel te denken. Dus heeft hij ook veel nagedacht over het beëindigen van zijn loopbaan. Hij heeft uitgerekend dat hij op zijn 65e verjaardag zou kunnen stoppen.

Lees meer...

64 jaar en naar een opleiding

Ik ben net 64 jaar en dat voelt raar. 63 jaar was oké, maar 64, nee dat voelt niet lekker. Mijn vader ging met pensioen op zijn 64e. Dus zo oud ben ik nu, hmmm.

Lees meer...