64 jaar en naar een opleiding

Ik ben net 64 jaar en dat voelt raar. 63 jaar was oké, maar 64, nee dat voelt niet lekker. Mijn vader ging met pensioen op zijn 64e. Dus zo oud ben ik nu, hmmm.

poppen aangepastIk voel me totaal anders. Ben geïnspireerd, heb, zeg ik vaak, de leukste fase in mijn loopbaan. Ik bedenk zelf de aanpak waar ik in geloof, mijn opdrachtgevers zijn er enthousiast over, het loopt goed en ik doe het op mijn manier en in mijn tijdsindeling. Ideaal.

Leren

Ik ben dol op leren. Een dag niets geleerd is een dag niet geleefd, is mijn motto. Een bijzondere uitspraak, een interessant artikel, een verrassende opmerking of verhaal…. mijn dag is weer goed. Opleidingen vond ik altijd interessant. Als je samen leert maak je vrienden, als je samen werkt vaak niet. In het werk doet iedereen zich van zijn beste kant voor, in leerprocessen moet je kwetsbaar zijn en laten zien wat je nog niet kunt. Dat verbindt.

Twee dagen naar een opleiding

Een paar weken geleden volgde ik een opleiding in een hotel achter Nijmegen. Er blijken 58 deelnemers te zijn. In een mooie werkvorm stelt iedereen zich kort voor. Ik ontdek dat ik de oudste deelnemer ben. Alleen de beide trainers zijn 65 en 67 jaar. Het voelt bijzonder: hoe zouden de mensen naar mij kijken, wat zien ze als ze mij zien? Ooit zat ik als 30-er in een leergang en daar hadden we allemaal respect voor een deelnemer van 54 jaar. En de trainers zijn maar een paar jaar ouder en wat zijn ze goed. En ik ben een beginner in dit onderwerp. Hoe moet ik me positioneren?

Mezelf

Iets maakt dat ik goed bij mezelf blijf. Rustig, veel feedback en reflecteren. Lekker voor mezelf. Steeds moeten we in subgroepjes werken, mooie ervaring en uitwisseling. Soms ook niet: zo nu en dan maakt iemand een toneelstukje van de oefening en doet totaal niet wat de opdracht was. Ik denk: ‘ben jij nou zo dom of ben ik zo intelligent?’. (Saai, niks geleerd, zonde van de tijd, hoe moet jij nou een goede coach worden?) Ik slaap slecht in de nacht voor de tweede dag. Zo veel indrukken en gedachten. Dan weer een dag oefenen, oefenen, oefenen. Ik merk dat ik met mijn ervaring heel goed aansluit bij de onderwerpen.

64 en leren: doen

Ik heb een aantal stappen in een methode geoefend en merk dat ik het goed kan oppakken. Mooi, maar het groepsproces in zo’n grote groep is niet erg inspirerend.

Tip 3

Mensen hebben nooit spijt van wat ze hebben uitgeprobeerd. Integendeel, ze verliezen zelfrespect als ze zich realiseren wat ze graag wilden maar niet hebben geprobeerd.

Naar training en opleiding als 60-er? Doen, maar selecteer een passende training. Wat wil je graag leren? In wat voor sfeer of omgeving? Kijk wie de deelnemers zijn en zoek je eigen weg in het groepsproces door lekker bij je zelf te blijven. Een 60-er kan dat.