Slimme Jan van 63

Jan is 63 en heeft bijna 40 jaar voor een onderzoeksbureau gewerkt. Hij is heel geïnspireerd over een deel van zijn werk, de projecten in een innovatief gebied. Als onderzoeker is hij gewend veel te denken. Dus heeft hij ook veel nagedacht over het beëindigen van zijn loopbaan. Hij heeft uitgerekend dat hij op zijn 65e verjaardag zou kunnen stoppen.

grasMaar wat dan? Hoe wil hij de lege dagen na een meer dan full time werkleven gaan invullen? Hij ziet er tegen op, ook al heeft hij veel ideeën.

Loopbaantraject

Tijdens een loopbaantraject komt hij er achter dat hij een geweldige energie heeft om een innovatief project op te zetten met zijn dochter. Dat is eigenlijk zijn droom. Maar hij realiseert zich ook dat hij daar eigenlijk niet nog drie jaar mee wil wachten. Ook leert hij dat hij anders over zijn baan kan denken. Niet denken in een voltijds baan, maar in de projecten die hij doet. Een project van 8 uur per week dat nog een jaar loopt, een project van vier uur dat permanent loopt, een project van 16 uur dat nog vijf jaar loopt en dat hij geweldig vindt en nog enkele andere taken, waarvan één waarop hij helemaal is uitgekeken.

Anders denken

Als hij nou eens die taak die geen enkele energie meer oplevert kan afstoten op korte termijn? Dan komt er vier uur per week vrij. En als hij dat project dat nog één jaar loopt afrondt en dan een dag minder gaat werken, 64 jaar oud? En als hij nou dat inspirerende project dat nog vijf jaar loopt voor 16 uur per week blijft doen?

Briljant

Zo ontstaat ineens een ander scenario. Nu naar 36 uur, over een jaar naar 28 uur, op zijn 65e naar 16 uur. Maar kan dat wel? Jan onderzoekt zijn financiële situatie. Hij heeft een goed gesprek met een financiële planner. Een deeltijdpensioen, spaargeld opmaken, een adviesbaantje erbij? Jan ontdekt dat de mogelijkheden eindeloos lijken.

Maar wat ga ik dan doen met mijn vrije tijd? Met enige hulp ontdekt Jan dat hij allerlei plannen heeft die inspireren. Een opadagdeel, een boekje schrijven, het project met zijn dochter snel opstarten, een paar klanten blijven adviseren. Tijd voor wandelingen op een doordeweekse dag.

Zo ontstaat er een gedetailleerd plan van afbouw van werktijd met een invulling van vrije tijd en nevenactiviteiten. Heel creatief, totaal niet bedacht. Met dat plan gaat Jan naar zijn leidinggevende en HRM. Iedereen is enthousiast.

Jan kan weer jaren geïnspireerd verder. 

Tip 2

Bedenk wat voor jou betekenisvolle activiteiten zijn die energie opleveren. Hoe kun je die naast je werk (weer) oppakken in ruil voor de energievreters die je vermoeien?

Maak een totaalplaatje van het werk dat je inspireert en de andere activiteiten die je betekenisvol vindt. Ga werken aan het snel realiseren van de verandering. Neem regie. 

In het loopbaanontwikkeladvies 45+ kun je gratis vier gesprekken met een loopbaanadviseur hebben om dit te bespreken.