Meteen naar de inhoud

Inge Le Gras: de reis van werknemer naar werkondernemer

    Een werkondernemer is iemand die weet wat haar sterke kanten zijn, waar haar motivatie en toegevoegde waarde ligt en durft onafhankelijk te zoeken naar de functie of de werksituatie waar zij die toegevoegde waarde kan leveren.

    Hoe kun je jezelf opnieuw uitvinden en in je kracht aan de slag gaan?

    Dit is de reis die Inge le Gras-Guyaux (43) onlangs maakte in haar loopbaan. Zij werd daarbij vergezeld door haar gids, loopbaancoach Eddie Gerritsen.

    werkondernemer

    Inge werkte tot drie jaar geleden bij Randstad. Zij had daar een stabiele, stevige functie als Senior stafmedewerker Business Analyse op de afdeling Planning&Control. Tien jaar heeft ze dit gedaan. Was ze tevreden? Ja hoor, een goede werksfeer met collega’s, ze kon het werk goed aan en werd goed beoordeeld. En… het gaf zekerheid, inkomen en stabiliteit. 

    Alhoewel? Er kriebelde wel iets. Er was een sluimerend verlangen om iets anders te gaan doen. Stiekem wist ze dat dit werk niet echt bij haar paste en dat ze stilstond in haar ontwikkeling. Heb ik niet meer in mijn mars en ga ik die uitdaging eigenlijk uit de weg? Van haar leidinggevende kreeg ze positieve feedback maar geen prikkelende of uitdagende nieuwe taken.

    Dus ging ze voorzichtig rondkijken binnen Randstad. Maar ze vond geen functies die haar echt aanspraken en wist ook niet zo goed wat ze zelf wilde en in welke richting. En toen kwamen de vertrouwdheid en veiligheid weer bovendrijven. Daarbij speelde mee dat er in haar privéleven het nodige gebeurde. En dat gaf een extra prikkel om voorzichtig te zijn met veranderen.

    En ineens kwam de verandering van buiten op haar af. Op hoger niveau was besloten de afdeling waar zij werkte te reorganiseren en daarbij verviel haar functie. Voor de meeste medewerkers die in een stabiele werksituatie zitten is dat vaak een onaangename boodschap. Weg werk, weg inkomen, weg stabiliteit. Wat nu? Ze had op dat moment geen idee wat haar volgende stap zou kunnen zijn.

    Dankzij de vertrekregeling die haar werkgever bood kon zij een loopbaantraject volgen bij Bureau Gerritsen in Bussum.

    Op weg naar een ondernemend werkleven

    Het begon met een dubbel gevoel en met leegte. Blij met de ruimte die er was om aan haar toekomst te werken en aandacht voor privé, maar ook bezorgd over het verlies van baan en collega’s. Ze stond er nu alleen voor.

    De loopbaancoaching bood haar stapsgewijs begeleiding in dit proces naar de toekomst. Eerst terugkijken: wat had zij allemaal gedaan? Hoe zagen haar rol en functie er uit? Wat sloot goed aan bij haar interesses en sterke kanten en wat minder? Waar had zij plezier in? En wat maak je mee als je dat moet loslaten en verliezen?
    Met behulp van loopbaanonderzoek en persoonlijke gesprekken werkte de loopbaancoach met Inge toe naar antwoorden op de volgende vragen: waar ben ik op dit moment echt sterk in en wat drijft mij? Waar ga ik voor? En waar niet (meer) voor? In welke rol of functie kan ik mijn kwaliteiten en waarde het beste kwijt? En in welke werkomgeving, branche of cultuur?

    Er speelde nog iets belangrijks in dit proces. Inge was erg bezig met vitaliteit, voeding en gezondheid. Ze had al langer een grote interesse voor de relatie tussen voeding en gezondheid. En haar passie voor sporten (hockey, tennis, vierdaagse, hardlopen, skiën, fietsen en bootcamp) speelde daarbij ook een grote rol. Ze had vroeger graag gezondheidswetenschappen gestudeerd, maar omdat dat voor haar idee weinig zekerheid bood, koos ze toch voor HEAO-Bedrijfseconomie. In 2010 kreeg Inge de diagnose Hashimoto, een auto-immuunziekte van de schildklier. Hierdoor worstelde zij een aantal jaren met haar vitaliteit terwijl ze en nieuwe balans met de juiste medicatie moest opbouwen.

    Het werd tijdens de loopbaancoaching steeds aantrekkelijker om iets met Vitaliteitscoaching te doen. Inge vond de opleiding tot Trainer Hormoonfactor bij Sonnevelt Opleidingen. Niet dat ze een eigen praktijk wilde beginnen, maar wel om mensen te helpen die bezig zijn met een zoektocht naar en gezondere levensstijl en patroon van voeding.

    Naast de inspiratie die zij opdeed in de opleiding ontdekte ze dat de rol die het beste bij haar paste was die van een organisator. Ze genoot van het regelen en uitvoeren van alle gevarieerde en praktische werkzaamheden in een organisatie. En dan het liefst in een innovatieve omgeving waar concrete producten die iets met gezondheid en voeding te maken hebben, worden gemaakt of geleverd.

    Maar toen kwam misschien wel de lastigste vraag: durf ik te kiezen voor een baan of project met een brede organisatorische dynamiek in een organisatie die iets innovatiefs doet voor de gezondheid van mensen? Durf ik er voor te gaan? Durf ik te geloven in mijn nieuwe profiel, mijn personal brand? (Stilletjes kwamen er ook vacatures langs op het gebied van data-analyse.)

    Het beste wat je dan kunt doen is uitproberen. Inge vond een vacature voor een tijdelijke baan als data-analist bij een start up in maaltijdbezorging. In de praktijk een hele brede rol, waarbij allerlei verschillende werkzaamheden moesten worden gedaan. Inge voelde dat er hard aan getrokken moest worden om het bedrijf op te bouwen en nam veel taken op zich. Ze onderzocht wat ze kon bijdragen en wat goed voelde.

    Bij dit bedrijf en in deze rol kreeg Inge zekerheid dat dit werk bij haar paste. Hier voelde haar aandeel als echte toegevoegde waarde. Dit gaf energie. Hier kwamen haar competenties en talenten elke dag aan bod.

    Na deze tijdelijke baan kwam een kans voorbij om als Office Manager bij een jong bedrijf dat een doorstart maakte als spin in het web aan de slag te gaan. Het bedrijf dat gezonde groentesappen produceert en verkoopt was hard bezig het marktaandeel te vergroten. Dus alle hens aan dek. Voor Inge lag de uitdaging om met anderen alle bedrijfsprocessen zo goed mogelijk te laten verlopen. Ze werd een belangrijke gesprekspartner met alle onderdelen van het bedrijf en partners daarbuiten. Beter kon niet. Het is een drukke en dynamische plek in het bedrijf met veel verantwoordelijkheid. Inge voelt zich er als een vis in het water. Betrouwbaar en professioneel als zij is kan ze hier uitgroeien tot een steeds grotere waarde voor het bedrijf.

    Maar alles heeft een valkuil en die ligt voor Inge op de loer. Het bedrijf is vrijwel 24/7 in de lucht en dat dwingt haar een goede balans te bewaken tussen werk en privé. Inge is zich hiervan terdege bewust en probeert hier op te letten door tijdig haar grenzen aan te geven en hulp in te roepen als zij haar grens bereikt. Een leerproces met vallen en opstaan, maar omdat ze goed in haar vel zit is dit makkelijker.

    Werkondernemerschap?

    Het verhaal van Inge is een voorbeeld van iemand die zelf uitvindt wat haar sterke kanten zijn, wat haar inspireert en zin geeft. Ze vond de beste rol in werk en de passende (dynamische) omgeving zelf uit. In haar geval is ook duidelijk hoe belangrijk het is om te experimenteren.

    Haar oude professionele profiel was dat van een werknemer die zich aanpast aan het beschikbare werk en de functie en aan de bevoegdheden die daarbij horen. Doordat zij gedurende de begeleiding zich steeds meer bewust is geworden van haar toegevoegde waarde en de plaats in een werkorganisatie waar zij optimaal functioneert, kan zij haar branding ook in de toekomst beter zelf aansturen. Met het succes in de nieuwe baan geeft haar dat een enorm zelfvertrouwen en eigenwaarde. Zij is er van overtuigd geraakt dat ze haar eigen werkzekerheid steeds beter kan organiseren. Ze weet ook wat ze moet doen als de match tussen haar en het werk uit balans raakt.

    Met deze zelfsturing is ze een voorbeeld van een werkondernemer geworden.

    Eddie Gerritsen