Ga naar de inhoud

Niet in balans? Test je werkondernemerschap!

  Hoe is dat voor jou? Ga jij nog met plezier naar je werk? Vind je dat je tot je recht komt in jouw werk? Kun je je talenten goed inzetten? Worden jouw competenties goed gebruikt?

  Stel je jezelf wel eens de vraag of je werk nog goed aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden? Want niets staat stil, alles verandert. En gelukkig maar, anders zou er geen enkele ontwikkeling zijn bij ons zelf en in ons werk.

  werkondernemerschap

  Bureau Gerritsen staat mensen bij met werkondernemerschap en in het plezier houden in werk. Eén van de mooiste instrumenten die wij daarbij gebruiken zijn de “de zes logische niveaus” van Gregory Bateson. De loopbaanadviseurs van Bureau Gerritsen hebben dit prachtige instrument verder ontwikkeld om mensen te helpen inzicht te krijgen of ze nog plezier in hun werk hebben. Elk niveau kent haar eigen dimensies en vragen, namelijk:

  Het eerste en meest concrete niveau is : (werk)OMGEVING. De omgeving zegt iets over het waar, wat en hoe van jouw werkplek. De vragen die je jezelf bijvoorbeeld bij dit niveau kunt stellen zijn: Past mijn werkomgeving nog wel bij wat ik prettig vind? Is dit de omgeving waar ik mijn talenten kan laten zien? Kan ik ongestoord mijn werk doen? Zijn de faciliteiten die ik heb voldoende om mijn werk goed te doen? Zijn de regels en de richtlijnen die er zijn nog voor mij passend? Is de samenwerking met mijn collega’s en leidinggevende nog zoals ik dat graag zie?

  Het tweede niveau gaat over: GEDRAG. Gedrag gaat over hoe je jezelf het liefst laat zien aan anderen. De vragen op dit niveau zijn bijvoorbeeld: Past mijn manier van omgaan met anderen nog wel in mijn werkomgeving? Kan ik me zo gedragen en mezelf zijn dat ik optimaal kan werken? Ben ik me bewust hoe en wat ik veroorzaak met mijn gedrag?

  Het derde niveau is : VERMOGEN. Vermogen gaat over je talenten, je competenties en je vaardigheden. De vragen die je hierbij bijvoorbeeld kunt stellen zijn: Wat zijn mijn talenten en/of kerncompetenties nu eigenlijk en kan ik deze in mijn werk laten zien? Krijg ik in mijn werk genoeg ruimte en stimulans om mijn vaardigheden en talenten verder te ontwikkelen en te versterken? Sluiten mijn vaardigheden goed aan bij mijn collega’s in mijn werk? Biedt mijn werk voldoende doorgroeimogelijkheid naar nieuwe functies of rollen?

  Het vierde niveau is: OVERTUIGINGEN. Overtuigingen gaat over geloof en over waarden en normen. Vragen bij het niveau overtuigingen zijn: Vanuit welke overtuiging doe ik mijn huidige werk? Passen mijn normen en waarden bij de normen en waarden (cultuur) van de organisatie waarbij ik werk? Past mijn levensopvatting vanuit mijn geloof nog goed bij het werk dat ik doe?

  Het vijfde niveau is: IDENTITEIT. Identiteit gaat over de vraag wie je zelf in de kern bent en wat je in jouw leven wilt uitdragen of betekenen (missie). Belangrijke vragen bij dit niveau zijn: Wie ben je (Wat kan ik? Wat wil ik?) en wat is jouw levensdoel? Waarin ben je uniek? Wat wil je in het leven voor jezelf en anderen betekenen?

  Het zesde en hoogste niveau is ZINGEVING. Zingeving gaat over de vraag hoe je jouw leven zin wil geven. Vragen bij zingeving zijn o.a.: Wat wil ik bijdragen aan de samenleving? Wie wil ik zijn als mens voor mijn omgeving en voor mijn geliefden? Wat inspireert en motiveert je om bij te dragen aan jouw directe omgeving, jouw buurt, jouw dorp of aan een nog groter geheel?

  De bovengenoemde logische niveaus hebben een grote samenhang en liggen in elkaars verlengde. De praktijk leert dat bij mensen, die goed in hun vel zitten, die hun talenten goed kunnen laten zien en daardoor veel plezier aan hun werk beleven, de logische niveaus met elkaar in harmonie zijn en goed op elkaar aansluiten.

  Voor mensen die met minder plezier in hun werk staan, zie je dat de logische niveaus niet met elkaar kloppen, waardoor je juist disharmonie van de logische niveaus ziet, zoals in de volgende voorbeelden:

  • Wanneer je je talenten (=VERMOGEN) niet goed kwijt kan in je werk (OMGEVING)
  • Wanneer je jezelf (IDENTITEIT) niet kan zijn op je werk en er dingen van je worden verwacht die niet bij je passen (OVERTUIGING)
  • Wanneer je manier van werken (GEDRAG) niet op prijs wordt gesteld en volgens de organisatie niet past bij de normen en waarden (OVERTUIGING) van de organisatie.

  Bureau Gerritsen boekt zeer goede resultaten met het toepassen van de “de logische niveaus” in de werksituatie. Interesse om ook eens jouw specifieke werksituatie en jouw werkondernemerschap op deze manier onder de loep te nemen? Wij staan je graag bij!