Ga naar de inhoud

Sweet Sixty, 60+… en dan?

  In dit coachingstraject van 4 bijeenkomsten staan we stil bij je vitaliteit, inspiratie en inzetbaarheid.

  Het leven van de zestiger is in vijftien jaar tijd totaal veranderd. Van vroegpensioen is geen sprake meer, wel van langere vitaliteit. We werken langer door, voor de één geweldig, voor de ander een uitputtingsslag.

  Ook veel zestigers hebben een druk bestaan: relatie en vriendschap, ouderschap, grootouder soms, mantelzorger soms, werk in een veranderende omgeving, nieuwe generaties jongeren op het werk, digitalisering, hobby’s enzovoort.

  Hoe houd je je leven zinvol en van betekenis? Hoe voorkom je dat je het werk probeert vol te houden en aftelt naar het pensioen? Hoe blijf je geïnspireerd? Hoe blijf je het werk met plezier doen en blijf je inzetbaar?

  Gezond, in balans en zinvol

  Wat vind jij belangrijk als zestiger? Vanzelfsprekend je gezondheid. We blijven gelukkig steeds langer gezond en velen hebben dan ook in deze fase nog een hele goede vitaliteit. Maar dat is niet voldoende; we willen in balans zijn op verschillende terreinen: gezondheid, werk-privé, productief maar ook nuttig. Naarmate we ouder worden willen we vooral zinvol bezig zijn. Geen tijd verspillen aan werk dat weinig betekent. Minder onder druk staan.

  Het leven heeft vijf kamers

  Een hardwerkende Nederlandse diplomaat hoorde in India van zijn gesprekspartner het volgende verhaal: ‘Het leven is als een huis met vijf kamers. Een kamer voor gezondheid, een kamer voor werk, een kamer voor sociale relaties, een kamer voor ontspanning en een kamer voor zingeving en inspiratie. Zorg dat je elke dag even in elke kamer komt, was zijn advies’.

  Volop leven en werken

  Om die balans te vinden of te herstellen is het goed tijd en aandacht te besteden aan het leven in de breedte. Naast werken en presteren is het ook goed aandacht te besteden aan je fysieke en mentale vitaliteit, je leefstijl, je sociale leven in privé en werk, je materiële leven en pensioenopbouw en zingeving en inspiratie.

  Hoe zit dat bij jou? Waar liggen jouw sterke en minder sterke kanten? Wat moet je doen om vitaal, in balans en inzetbaar te blijven?

  Zeggen wat je wilt

  Veel zestigers weten wel wat en hoe ze het willen maar zeggen het niet. Ze zijn het niet gewend of hebben het gevoel dat het weinig zin heeft. Ze proberen van dag tot dag door te gaan en het werk vol te houden. Soms ten koste van zichzelf. In sommige gevallen leidt dit tot uitputting, onverschilligheid en cynisme. Door goed te bedenken hoe en wat je wilt in de vormgeving van baan en leven kun je de balans herstellen. En dat bespreken met je leidinggevende.

  Wat blijkt? Leidinggevenden zijn ontzettend blij om te horen wat hun wijzere en oudere medewerkers precies willen. Zo kunnen ze helpen dat zo goed mogelijk vorm te geven.

  Coachingstraject Sweet Sixty

  • In deze begeleiding bespreek je met je coach jouw ervaringen als zestiger. Hoe houd je balans en plezier in je werk. Wat zijn voor jou belangrijke thema’s in deze levensfase.
  • Daarna bespreek je jouw vijf Sterke Punten en talenten. Lukt het om die in de praktijk te gebruiken?
  • Daarna maak je een opdracht om jouw actiepunten te benoemen op de levensgebieden vitaliteit en leefstijl, sociale relaties, materiële situatie, werk en prestatie en zingeving.
  • Het coachingstraject eindigt met een actieplan om in kleine stappen je balans verder te versterken of om andere stappen te nemen.

  Duur: 4 bijeenkomsten van 1 ½ uur