Meteen naar de inhoud

Duurzaam inzetbaar als werkondernemer

    De huidige arbeidsmarkt vraagt om werkondernemerschap. Hoe zorg je er voor dat je duurzaam aan het werk blijft en je eigen werkzekerheid kunt organiseren?

    En hoe word je werkondernemer? Werkondernemer zijn betekent namelijk dat je ondernemend wordt in werk dat bij je past. En dat begint natuurlijk bij de bekende vragen: ‘Wie ben ik?’ ‘Wat wil ik?’ en ‘Wat kan ik?’. En bij ‘Wat inspireert me en geeft mij zin in het leven?’.

    Als werkondernemer weet je precies wat bij je hoort en in welk werk je goed bent. Welke vaardigheden je hebt en welke kennis je van een bepaald vakgebied hebt.

    Werkondernemerschap

    Kortom, je weet precies welke toegevoegde waarde je hebt voor de arbeidsmarkt en je bent ook in staat deze te vinden.

    Van het werk waarin jij goed bent, kan, maar hoeft geen vacature te bestaan. We draaien bij werkondernemerschap namelijk de rollen om. Bij werkondernemerschap ben jezelf de (unieke) “vacature”. De werkondernemer weet namelijk zelf het beste in welke rol, met welke kennis en vaardigheden, en met welke taken hij/zij het beste werk zou kunnen verrichten. De werkondernemer kent zijn toegevoegde waarde en weet voor welke arbeidsorganisatie hij/zij interessant is. Dat sluit soms aan bij bestaande functies, maar veelal zal het betekenen dat er een nieuwe rol of functie wordt gecreëerd.

    Uitgangspunt bij werkondernemerschap is dus dat de werkondernemer zijn/haar werkaanbod bepaalt, daarmee de arbeidsmarkt opgaat en samen met de werkgever/opdrachtgever bepaalt hoe het werk wordt ingevuld en zal worden uitgevoerd.

    Een werkondernemer met kennis van eigen toegevoegde waarde is ook in staat om zichzelf te presenteren op de arbeidsmarkt. Dat zal hij/zij doen via allerlei netwerken, maar vooral door het juiste verhaal te vertellen waardoor er verbinding komt met een werkgever of opdrachtgever.

    Als een werkondernemer in staat is om steeds het goede verhaal over zijn/haar toegevoegde waarde voor en op de arbeidsmarkt te vertellen, zal hij/zij ook steeds beter in staat zijn om voor de eigen werkzekerheid te zorgen. In welke contractvorm (vast of flexibel) dat dan gebeurt is dan minder relevant geworden. 

    Geïnteresseerd? En wil je weten wat jij nodig hebt om werkondernemer te worden? Meld je aan voor een kosteloos oriënterend gesprek!